Van type 1 naar géén

17 August 2016 15:11

Over exact een maand is het zover, de Dam tot Dam loop. Op 17 september wandel ik met Jennemieke 20 km voor het JDRF, van diabetes type 1 naar type géén, voor mezelf en ook voor alle andere die met diabetes type 1 leven!

Allereerst ben ik heel blij dat Jennemieke met mij mee gaat lopen. Ondanks dat er nog tig andere mensen lopen heb ik hier veel steun aan! Ik loop de Dam tot Dam omdat ik hoop dat ik met deze sponsoractie een bijdrage kan leveren aan de genezing van diabetes type 1. Dat het onderzoek langzaam vordert en dat ik, of de generatie hierna, wellicht een leven zonder diabetes type 1 mag leven. Ik loop de Dam tot Dam ook voor mezelf. Wellicht is 20 km voor vele niet zo’n uitdaging. Voor mij is dat het wel. Ik heb in de afgelopen 25 jaar nooit echt lang of fanatiek gesport. Tot eind 2015. De knop ging om en ik ben begonnen met sporten en gezonder eten. In de tussentijd ben ik 10 kg afgevallen en ben ik gemiddeld 4 keer in de week te vinden in de sportschool. Ik ben hard aan het knokken voor een gezonder leven en een gezonder lichaam. Het gaat allemaal niet snel als je diabetes hebt, maar dat betekent niet dat ik het niet kan! Als het weer een beetje mee zit op 17 september, de temperatuur goed is, zal ik gegarandeerd een aantal hypo’s voor mijn kiezen krijgen (waarschijnlijk met slecht weer ook, maar de warmte stimuleert het). Bewapend met koolhydraten en snelle suikers zal ik dan ook samen met Jennemieke aan mijn loop gaan beginnen. Een hypo is snel weg te werken, maar wel een aanslag op mijn lijf. Ik zal dan ook super trots op mezelf zijn als ik een stap over de finish lijn heb gezet!

Sinds twee weken heb ik de Freestyle Libre op mijn arm geplakt zitten. Wat een super apparaat. Hiermee kan ik mijn glucose meten zonder te hoeven prikken. Ik scan de sensor en zie direct hoe hoog of laag ik zit. Pijltjes erbij of ik dalende of stijgende ben en hele grafieken die ik terug kan zien! Deze Libre geeft mij veel inzicht in wat er dagelijks met mijn lichaam gebeurd. Een uitkomst!
Het enige wat de Libre niet heeft, is onzichtbaarheid. Ja, in de winter wel. Als deze lekker onder je dikke trui verstopt zit. Maar in de zomer is deze zichtbaar. Is dit erg? Nee. Het is wel even wennen.

Afgelopen weken hebben herhaaldelijk mensen mij en mijn Libre aangestaard, wel of niet gevraagd wat het is en wel of niet leuk gereageerd. Wat valt er dan precies onder wel of niet ‘’leuk’’ reageren? Veel mensen geven als reactie dat ze het wel gaaf vinden, respect hebben voor mij en dat het fijn is dat zulke apparaten op de markt komen (ondanks dat deze nog niet vergoed wordt). Helaas voeren de minder leuke reacties toch wel de boventoon. Mensen gaan vergelijken: je hebt toch geen kanker? Mensen denken dat je net zo kan leven als ieder ander: je kan er toch 100 mee worden, waar maak je je druk om? Mensen reageren belerend: oh diabetes, tja, we hebben allemaal wel wat.
De negatieve reacties hebben wel degelijk een kern van waarheid. Ik heb geen andere enge ziekte waar ik misschien wel mijn dagen bij moet aftellen. Ik zou, met goed geluk en een goed gereguleerde suiker, inderdaad 100 kunnen worden en ja, we hebben allemaal wel iets. Het betekent echter niet dat wat ik heb er niet toe doet, of dat ik dit onder stoelen en banken moet steken. En daarom, loop ik met diabetes type 1 naar type géén!

Donderdag 18 augustus ga ik samen met Jennemieke vanuit de sportschool 10 km wandelen. Kan ik meteen oefenen en kijken wat 10 km met mijn lichaam doet. Ik ben heel benieuwd en heb er erg veel zin in! Ik zal mijn suikers goed in de gaten houden zodat ik enigszins een idee heb wat mij te wachten staat in september.

Ik hoop dat jullie mij, Jennemieke en de vele anderen met diabetes type 1 ook willen steunen. Het is geen makkelijke ziekte, je bent er continu mee bezig, maar ik probeer er het beste van te maken. Ik droom van een genezing en ik hoop dat deze er ooit komt. Helpen jullie mijn droom waar te maken? Laat dan een donatie achter!

Ik heb diabetes type 1 en ik ga lopen van type 1 naar type géén!

Liefs,

Lisanne