Normal d913013bb1b495461c83d7f4990a5ee4f31c5fee

Koert wandelt van Dam tot Dam en van Type één naar Type géén!

Koert van Veen

( Member of team: Dam tot Dam Wandeltocht 2015 )

Raised

490
140% reached of my target amount €350
Qr

Op twintig jarige leeftijd kreeg ik te horen dat ik diabetes type 1 had.

De boodschap was duidelijk: met diabetes type 1 kan je heel oud worden en een marathon lopen, maar overgaan zou het nooit.

Oud worden was voor mij nog heel ver weg en een marathon lopen stond niet op mijn lijstje met dingen die ik heel graag wilde doen.
Ik wilde wel dat dat mijn diabetes over zou gaan, en dat was nou juist niet één van de mogelijkheden.

Nu zijn we 23 jaar verder, en opeens zijn we dichtbij een oplossing. Onderzoek toont aan dat genezing van diabetes type 1 wel mogelijk zou moeten kunnen zijn. Maar om dit te bereiken moet er nog heel veel onderzoek gedaan worden. En dat kost geld.

Daarom ga ik op 19 september iets doen wat ik 23 jaar geleden niet voor had kunnen stellen. Ik ga de Dam tot Dam loop doen om op die manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. Kleine kanttekening, ik ga hem wandelen. En misschien, in de toekomst, rennen. Maar alles op zijn tijd.

Steun jij mij, en daarmee het onderzoek naar diabetes type 1?

Dank voor je bijdrage op weg naar een wereld zonder Type 1 Diabetes!

Koert van Veen


View all

Een leven zonder diabetes......

13-08-2015 | 12:12 Hour
Ik moet bekennen, in het begin schrok ik daar wel een beetje van. Diabetes, dat in een onderdeel van mij. Ben ik nog wel Koert als ik geen diabetes meer heb?De schok is weg, en ja, zonder diabetes blijf ik Koert. Dat kunnen we dus los laten. Maar wat hebben ze nu precies ontdekt. Ik geloof dat ik het een beetje snap: Het lijkt erop dat mijn afweersysteem de insuline producerende cellen aanvalt. Sommige cellen zijn er daardoor niet meer. Maar het kan zijn dat een aantal van de insulinte producerende cellen zich 'verstopt'  hebben voor mijn eigen afweersysteem. Slapende cellen noemen ze dat. Waar het om gaat is dat mijn afweesysteem bijgestuurd moet worden. Ze zijn nu op zoek naar medicatie waarmee dit kan. Maar dat is niet simpel. Veel onderzoek is dus nodig. (En dus geld........)En als dat bijsturen lukt kunnen we gaan kijken of de eventuele slapende cellen wakker gemaakt kunnen worden of dat het mogelijk is om insuline producerende cellen te transplanteren. Over dat onderzoek naar de insuline producerende cellen heb ik nog wel iets stoers te melden. Toen mijn moeder overleed was ze orgaandonor. In het LUMC werd gevraagd of haar eilandjes van Langerhans gebruikt mochten worden voor onderzoek naar insuline producerende cellen. En dit onderzoek is gedaan in het LUMC!Het kan bijna niet anders dat de eilandjes van Langerhans van mijn moeder meegeholpen hebben bij deze ontdekking. Dit weekend ga ik overigens 12 kilometer lopen! Koert